Állásfoglalás a Bowen technikával kapcsolatban:

A módszer nem szerepel a Magyar nemzeti szakképzési jegyzékben, sem a felsőoktatási törvényben, sem más rendelkezésben mint szakképesítés, vagy egészségügyi szakképesítés, illetve felsőfokú, vagy ráépülő egészségügyi szakképzettség. Ezeknek hiányában és az erről külön rendelkező jogszabály hiányában nem minősül orvosi gyógymódnak vagy orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységnek abban az értelemben, ami az orvoslás aktuális meghatározását aktuálisan jelenti. Nem minősül a Magyar jogszabályok szerint meghatározható módon valamilyen egészségügyi szakképesítés, természetgyógyászati szakképesítés,  vagy felsőfokú szakképzettség alapján folytatható egészségügyi tevékenységnek, úgymint külön engedélyhez köthető egészségügyi szolgáltatásnak! Mindezekre tekintettel csakis a fizikai és a pszichikai közérzet javítására irányulóan kerül felkínálásra és alkalmazásra!

Amennyiben ehhez Ön a tájékoztatás ellenére még valamilyen betegségből való felgyógyulást, vagy jelentős állapotjavulást is remél, és az nem következik be, ez azt jelenti, hogy ez a módszer ez esetben erre önmagában nem alkalmas!

A Bowen technika egy neuromuszkuláris / neurofasciális reflex módszer, amely előmozdítja az ellazulást, mozgósítja az éppen szükséges testi folyamatokat, így vitalizál, nem terápia.

  • A Bowen Alkalmazó /alkalmazás a test feszültségét igyekszik normalizálni úgy fizikai, mint neurális é Teszi ezt olyan módon, hogy tiszteletben tartja a test döntési jogát, hogy a stimulációt a maga prioritásai mentén használja fel. Más szóval, nem erőlteti rá a saját elképzeléseit a testtartásról, szimmetriáról, nyirokkeringésről stb. A fizikai aspektushoz a klasszikus anatómiai- fiziológiai ismeretek mellett, a tensegrity modell szemlélete (T. Myers, R. Schleip és munkatársaik) ad támpontot, míg a módszer neurális hatásmechanizmusa az autonóm idegrendszer, és a perifériás, fasciákban található receptorok kommunikációjához köthető, és egyelőre még csak részben tisztázott.
  • A Bowen Alkalmazó katalizátorként működik azzal, hogy egyes mozdulatai, mozdulat sorai között szüneteket tartva lehetővé teszi, hogy a test megrekedt önregenerációs folyamatait frissítse, és újraindítsa.

Az orvosi gyógyászati, egyéb gyógyászati és egészségügyi tevékenységek közötti különbség:

  1. A gyógyászati tevékenységekben a munkakapcsolat alapja, és indoka a szenvedés, a betegség, a fájdalom vagy a prevenciós gondoskodás. A Bowen Alkalmazói munkakapcsolatban az indok a kliens – aki nem páciens – vágya, kívánsága az ellazulásra, a vitalitás növelésére, vagy a tapasztalatszerzésre illetve tanulásra.
  2. A gyógyászati tevékenységekben a diagnózis, mint a betegség oka, nélkülözhetetlen eleme a praxisnak. A Bowen Alkalmazó kipuhatolja, vagy kielemzi a érdeklődés hátterét, valamint a képességeket, és fejlődési lehetőségeket.
  3. A gyógyászati tevékenységek a páciens és kezelő szerepkörök köré szerveződnek. A Bowen Alkalmazók a munkájukat kínálják fel klienseiknek, vagy adott esetben tanulóiknak.
  4. A gyógyászati tevékenységekben megtörténik a kezelés, és a kezelés be is fejeződik ha a gyógyulás, vagy valamely szenvedést enyhítő cél elértnek tekintett. Az Bowen Alkalmazói tevékenység keretében az Alkalmazó alapvetőleg munkakapcsolatot, és élmény alapú tapasztalatot kínál, amely a kliens, résztvevő kívánságára bármikor elkezdhető, és abba hagyható.

Az eddigi európai gyakorlatból kiindulva, a Bowen technika alkalmazása nem gyógyászati, nem természetgyógyászati és nem egészségügyi tevékenység.